SGB

SGB
Suara Generasi Baru

Pengikut Teman

Khamis, 13 Jun 2013

WAJIB BACA!! Pakatan pembangkang lebih RASIS - Shafie Apdal

WAJIB BACA!! Pakatan pembangkang lebih RASIS - Shafie Apdal

Mohd. Shafie Apdal bersalaman dengan warga pendidik pada sambutan Hari Pendidik Mara 
di Hotel Istana, Kuala Lumpur, semalam. 

KUALA LUMPUR 11 Jun - Penubuhan UMNO sebagai sebuah parti yang memayungi orang Melayu bukan bermaksud parti itu bersikap rasis sehingga menafikan hak kaum-kaum lain.

Sebaliknya, Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, sikap keterbukaan UMNO dalam menerima kaum-kaum lain ditunjukkan menerusi kesediaan berada di bawah nama dan logo sama iaitu Barisan Nasional (BN) bersama-sama MCA, MIC dan parti komponen lain.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah menambah, pembangkang lebih bersikap rasis selepas sehingga kini tidak mendaftarkan pakatan mereka di bawah nama dan lambang sama.

"Malah, DAP, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga bertanding atas tiket masing-masing dalam pilihan raya umum lalu meskipun mengakui kononnya berada di bawah pakatan sama," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Sambutan Hari Pendidik Majlis Amanah Rakyat (Mara) 2013 di sini hari ini.

Mohd. Shafie mengulas kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng melalui artikel yang disiarkan di laman webnya di www.limguaneng.com baru-baru ini yang menyebut keengganan UMNO menjadi parti tunggal yang inklusif atau berbilang kaum menunjukkan parti tersebut berterusan mahu memecah-belahkan rakyat negara ini mengikut kaum demi memelihara kekuasaan mereka.

Dalam perkembangan lain, beliau menyelar sikap sesetengah pihak yang menuduh penubuhan Mara bersifat perkauman kerana kononnya diwujudkan hanya untuk membantu kaum Melayu.

Jelas beliau, agensi itu ditubuhkan bertujuan membantu masyarakat luar bandar dengan menyediakan segala bentuk kemudahan demi meningkatkan taraf hidup mereka.

Sementara itu, mengulas tindakan Ahli Parlimen pembangkang yang tidak menghadiri majlis taklimat kepada Ahli-ahli Dewan Rakyat hari ini, beliau menempelak Ahli Parlimen tersebut kerana merasa diri mereka 'lebih pintar' dengan segala peraturan dan tatatertib Dewan Rakyat.

"Kita tidak boleh paksa kerana taklimat ini untuk penerangan dan tatacara peraturan Dewan Rakyat, tetapi jangan pula ketika mula bersidang nanti mereka melakukan sebebas-bebasnya tanpa mengikut peraturan.

"Mereka belum lagi dapat memerintah negara tetapi sudah menunjukkan perangai buruk," katanya.Tiada ulasan:

Catat Ulasan