SGB

SGB
Suara Generasi Baru

Pengikut Teman

Rabu, 6 Mac 2013

WAJIB BACA!! [FAKTA] #LahadDatu Persoalan Telah Terjawab..


WAJIB BACA!! [FAKTA] #LahadDatu Persoalan Telah Terjawab..

Apa kau orang ingat suka suka ke kerajaan nak korbankan nyawa orang ramai termasuk pihak Polis? Ada yang menyalahkan menteri KDN dalam pekara ini walhalkan yang dok bising tidak tahu apa isu sebenar. Meh sini baca kasi habis dan faham betul betul

`Persoalan Kenapa polis tak tentera?

1) jika kita guna tentera dahulu bermakna kita dalam perang dengan Sultan SULU.

2) Juga bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

3)Dan jika ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa.

Jika Polis sebagai pemerintah operasi bermakna

1) kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

2) Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan Tentera ada beza di antara keduanya)

3) Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduahn di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

4) Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena la buat macam Guantonamo BAy juga. Susah macam tu.

Itu sebab kita mengambil langkah Polis dahulu. Jika tentera ambil alih sudah jadi kes lain.

Jika keadaan tidak boleh di kawal lagi maka LOCAR AREA EMERGENCY (darurat setempat) boleh di isytiharkan

Dengar cerita darurat telah di istiharkan dan curfew di kuatkuasakan di sana. Ini bermakna tentera sudah ambil alih di Lahad Datu atau kawasan pencerobohan sahaja (kawasan yang lebih kecil)

Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu- tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan)

Dalam keadaan ini bermakna bukan satu negara Malaysia darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan LOCAL AREA SAHAJA. Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun.Hanya kawsan pencerobohannya sahaja.

Sebelum nak menyalahkan Menteri bertanggugjawap kaji dulu asas tragedi Lahad Datu ni. Setiap kerja yang dilakukan mesti mengambil kira semua faktor yang bukannya dengan sewenang wenang untuk bertindak. Pada Gua menteri D.S Hishammuddin melaksanakan tugas yang telah diamanahkan oleh YAB Perdana Menteri dengan penuh tanggungjawap.

Kita kena ingat PM sendiri mengeluarkan kenyataan yang penceroboh itu adalah Penjenayah. Faham atau tidak apa makna penjenayah tu?

Tahniah Dato Sri Hishammuddin Hussein atas tanggungjawap yang dipikul. Tahniah juga kepada PDRM atas kecemerlangan anda menjaga keamanan rakyat.

Psssttt..... Kalau semua nak salahkan Menteri KDN habis tu siapa yang tak salah?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan