SGB

SGB
Suara Generasi Baru

Pengikut Teman

Sabtu, 11 Ogos 2012


CILI KASI TARUK! DALAM SLOGAN PUN TAKLEH NAK BERSATU, MACAMANA NAK PIMPIN NEGARA NI FUCKATAN OI?


Siapalah agaknya yang Pakatan Rakyat ini nak menipu dengan tema yang retorik seperti ini. Ada yang gelak. Malahan dalam PKR sendiri ramai yang senyum sinis dnegan tema yang kononnya melambangkan PR sebagai sebuah pasukan yang jitu. Wajah sebenar? Siapa yang mampu menafikan bahawa politik dalaman PR lebih dahsyat daripada pertembungan dengan UMNO/BN.

DAP masih membawa imej rasis dan pro-Cina. Usaha menarik beberapa orang Melayu ‘reject’ dilakukan, tapi belum dapat diterjemah dengan sokongan Melayu yang total. Belum. Siapa nak percaya DAP kalau dalam mesyuarat-mesyuarat penting parti masih lagi berbahasa Cina. Tak hormat orang lain. DAP memerlukan pemimpin Melayu yang lebih baik dan mempunyai pengaruh. Sayangnya, belum ada. Tunku Aziz yang pernah kuat menyokong DAP pun sudah dijadikan sebagai pengkhianat. Sebab? Kerana tidak bersetuju dengan Komrad Guan Eng dalam isu Bersih.

PAS? Pas for All macam mainan politik sahaja. Kelab penyokong pun hidup segan, mati tak mahu. Lembik. Tak bermaya.

PAS masih lagi bercakap pasal HUDUD yang secara jelas menjadi masalah kepada DAP. Hududphobia dalam DAP ini bukan mainan. Mereka takkan setuju. Dah tu, macam mana nak jadi sejiwa?

Anwar? Anwar anggap orang cina macam komoditi politik sahaja. Anwar hanya interested nak tahu peratusan sokongan Cina. Hampir setiap minggu bertanyakan staff HQ PKR tentang maklumat terkini. Undi Cina sangat penting kepada Anwar. Undi Cina segala-galanya buat Anwar. Kalau nak suruh tanggal Melayu pun Anwar sanggup.

Kenapa undi Cina penting buat Anwar?

Simulasi terkini Anwar
Kalau undi Cina dapat (70%); undi Melayu sekitar (42%); undi India (40%) – PKR akan pertahan 31 kerusi sedia ada; dan menang 9 kerusi baru. Antara kerusi yang bakal dimenangi: Bukit Katil, Pandan, Gelang Patah, Alor Setar, Temerloh, Sabak Bernam, Lumut, Ledang dan Muar. 

Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (36 %); undi India (40 %) – PKR akan kalah 4 kerusi (Teluk Kemang, Sungai Siput, Kuala Langat dan Hulu Selangor). Tambahan 6 kerusi baru.

Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (36 %); undi India (35 %) – PKR kalah 11 kerusi (Ampang, Wangsa Maju, Nibong Tebal, Selayang, Kelana Jaya, Merbok, Lembah Pantai, Telok Kemang, Kuala Langat, Sungai Siput, Hulu Selangor);

Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (sama dengan tahun 2004); undi India (30 %) – 16 kerusi PKR jatuh. Termasuk Gombak, Indera Mahkota, Ketereh, PJS, Bagan Serai).

Sebangsa, Senegara, Sejiwa apa – kalau pada Anwar analisa mesti dilakukan secara fokus kepada masyarakat Cina. Anwar yakin, dengan bantuan DAP – peratusan angka 70 % boleh dicapai dengan mudah. Malahan, pada Anwar – ianya boleh meningkat sehingga 85%!

Sebangsa, Senegara, Sejiwa apa – kalau dalam mesyuarat utama PKR, Anwar menggambarkan DAP sebagai ‘kumpulan cina kemaruk kuasa’.

Baik tukar - SE-ANWAR; SE-AZIZAH; SE-AZMIN kalau nak bolot semua.

Sumber: Gelagat Anwar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan