SGB

SGB
Suara Generasi Baru

Pengikut Teman

Jumaat, 23 November 2012

WAJIB TONTON!! Nabi Tidak Pernah Ajar Umatnya Doa ‘KO’, Jahanamkan Orang Lain: Ustaz Farid Ravi


WAJIB TONTON!! Nabi Tidak Pernah Ajar Umatnya Doa ‘KO’, Jahanamkan Orang Lain: Ustaz Farid Ravi“Nabi tidak pernah mengajar kita sebagai umatnya bersikap kurang ajar dengan Allah SWT, apatah lagi ketika berdoa untuk memohon sesuatu,”.
Susulan tindakan ‘Ilmuan Agama’ Pas yang mendoakan kejatuhan sesama umat Islam selain menggunakan bahasa-bahasa kasar ketika berdoa dilihat sebagai sesuatu yang sangat dahsyat oleh beberapa penceramah bebas.
Bagi mengetahui sendiri apakah relevannya tindakan pemimpin serta penyokong Pas sama ada dari segi hokum mahupun akidah sebagai umat Islam, PerakToday.com telah menemuramah seorang Ilmuan Agama yang juga penceramah bebas iaitu Ustaz Farid Ravi Abdullah.
Ketika beliau menonton video rakaman doa selepas solat sunat oleh adik Mursyidul Am Pas, Nik Razi Nik Mat yang berdoa agar UMNO atau BN dijahanamkan, ia ternyata menimbulkan reaksi terkejut kepada penceramah bebas itu.
Lantas, Ustaz Farid memberitahu sebagai umat Islam, seseorang itu sepatutnya sedar bahawa mereka adalah hamba kepada Allah SWT.
Justeru, apabila seseorang itu berdoa yakni ingin memohon bantuan, meminta sesuatu atau merayu kepada tuhan maka ia perlulah dilakukan dengan bahasa-bahasa yang indah.
“Segala permintaan hamba dipanjatkan melalui doa dan doa kalau dalam Bahasa Arab maksudnya meminta, memohon dan boleh juga difahami dengan merayu.
“Mengenai doa, Allah SWT berfirman:
‘Serulah Tuhan kamu. Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan penuh rendah diri dan juga penuh pengharapan dan takut.’
“Maksudnya Al Quran memberi kita satu persepsi bagi setiap orang yang berdoa mestilah dengan konsep ia dilakukan dengan rasa rendah diri kepada Allah dan penuh perasaan takut.
“Sebagai pelengkap ia memberi kita satu konsep yang cukup jelas mengenai doa iaitu sebagai umat kita meminta kepad Allah SWT dengan suara yang rendah, dengan perasaan yang takut, penuh pengharapan dan permintaan kita itu mestilah terbit daripada hati yang ikhlas dan jujur hanya kerana Allah dan bukan dengan niat untuk menghancurkan orang lain,” katanya lagi.
Menurut Ustaz Farid, apabila beliau melihat kepada senario yang dilakukan oleh sebilangan umat Islam yang berdiri di bawah sebuah parti politik serta memperjuangkan Islam, maka tindakan seperti menjerit atau meninggikan suara ketika berdoa ternyata menunjukkan golongan berkenaan telah melakukan satu perbuatan yang berdosa.
Apa yang lebih mengecewakan beliau, sudahlah doa itu dilakukan seperti terjerit-jerit malah boleh pula golongan yang berpayungkan sebuah parti Islam mendoakan kehancuran sesama umat Islam.
“Dengan bahasa yang saya boleh anggap sebagai bahasa yang agak kurang ajar dengan Tuhan. Nabi tidak pernah ajar kita berbahasa kurang ajar dengan Tuhan dan siapa kita untuk mengangkat suara tak tentu pasal dengan menjerit-jerit dengan Tuhan.
“Bukankah Allah SWT sentiasa hampir dengan hambanya jadi mintalah dengan bahasa dan suara yang baik dan permohonan itu mestilah permohonan yang baik-baik.
“Dalam Al Quran sendiri ada menyebut supaya gunakanlah bahasa-bahasa yang indah dan lembut ketika berdoa. Malah Nabi pun tidak pernah mengajar umatnya begitu,” terangnya lagi.
Ustaz Farid menambah, beliau tidak menyangka umat Islam di negara ini semakin terkeluar dari landasan Islam semata-mata kerana fahaman politik.
Sumber : PERAK Today
Psssttt... AKjr Setuju bebenor dgn Ust. Ravi, walaupun beliau muallaf tetapi sikap beliau yg betul2 memahami Islam.. Sepatutnya Nik Aziz KENA BELAJAR balik la ngan Ust. Ravi atau mana2 Ust... Title Tok guru yg ada pada Nik Aziz tu WAJIB Ditarik balik...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan